«

»

Marita Bergström – ny och traditionell teknik – 2013

Marita Bergström föddes i Värmland 1944. På somrarna for hon till släkten i Dalarna. Bondgårdslivet i Lima och fäbodvallen har betytt mycket för henne. Efter utbildning till bildlärare på Konstfack och Bildlärarinstitutet hamnade hon som bildlärare i Luleå.

–          Det var roligt på många sätt, men numera har jag tid och möjlighet att ägna mig åt mitt eget skapande d.v.s. grafik och måleri.

–          Det jag gör får ganska ofta karaktären av illustration. Det börjar ofta hända oplanerade saker under arbetets gång. Det dyker upp nån figur eller ett djur som vill vara med. Det är det som är så spännande i arbetet och när det gäller grafikarbetet, som är en ganska omständig och tidskrävande process, så går det sällan riktigt som man tänkt sig. Tekniken kanske inte alltid samarbetar med viljan och ibland är det bara roligt att experimentera lite.

–          Jag arbetar mycket med etsningar och torrnål på kopparplåt, men på senare tid har jag ägnat mig åt en ny spännande teknik, ImageOn. Då använder jag en blandning av målningar, teckningar och foton, som jag bearbetar i dator till en bild som kan överföras till en plåt belagd med ljuskänslig film. Jag färgar in och trycker alltid mina bilder på egen hand i små upplagor och även om jag använder samma plåtar och färger så blir bilderna aldrig exakt lika.

På Barken galleri och bokstuga visar Marita Bergström både ny och traditionell teknik.

2_passage_i_tiden fagelbo_med_utsikt igelkottflicka kkv_besk med_en_rav_bakom_orat_0