«

»

Gunna Grähs – ställde ut satirer – 2012

Gunna Grähs föddes 1954 och började rita som glad ettåring. Efter fyra års vidareutbildning på Konstfack kunde hon fortsätta berätta på ett något mera medvetet och professionellt sätt.

Hennes första bilderbok ”Jullan vill vara med” – med text av Kjell Johansson – utgavs på Alfabeta år 1982. Sedan dess har hon hunnit illustrera ett femtital titlar, mestadels bilderböcker, men också faktaböcker och serier. Böckerna om Nusse-kudden – med text av Håkan Jaensson och Arne Norlin – hör nog till de mest lästa. Hon hyllar sina författare. Dom har ofta försett henne med öppna och experimentella manus med substans i innehållet. Det har gett utrymme till att låta bilden ta ansvar för sin del av berättandet. Hon har kunnat experimentera med form och gestaltning. Sånt gillar jag, säger Gunna och fortsätter.

Bilderboken har en mycket rolig egenart – dels för sin omedelbara kommunikation med smått folk (och deras vuxna) – och dels för sin speciella förmåga att skapa dramatik och rörelse i berättandet. I spänningsfältet mellan text och bild kan det rymmas oanade möjligheter till upplevelser för både upphovsmän och läsare. Under senare tid har jag fått för mej att jag också vill skriva egna texter. Nu finns snart en hel serie ”Hejhej-böcker” – ”små” händelser och möten, präglade av en sorts realistisk optimism. I boken ”Syrma och Tocke Broms” – kan man kanske till och med vinna på en skraplott! Om man har tur!

På Barken galleri och bokstuga ställer hon främst ut satirer.

Affischen