«

»

Sven Ljungberg ställde ut 2008

Du möter Sven Ljungbergs konst i många olika sammanhang, ty han är en stor konstnär med ett brett register.

Du möter Sven Ljungbergs konst i många olika sammanhang, ty han är, som konspedagogen Anne Lidén skriver ”en stor konstnär med ett brett register. En stor mosaik i en kyrka, ett litet frimärke på ett brev, ett färgträsnitt i en lunchmatsal, en oljemålning på ett museum, en freskmålning i ett församlingshem eller en trägravyr på en boksida.”

Sven Ljungberg föddes 1913 och när han 1942 höll på att plocka ner en av sina utställningar i Stockholm kom författaren Ivar Lo-Johansson in och fick en privat förevisning. De ”talade samma språk” och Ljungberg som då illustrerat Pär Lagerkvists bok ”Gäst hos verkligheten” har sedan dess gjort ett femtiotal omslag till Ivar Lo-Johanssons verk och flera hundra illustrationer till dem.

På 1970 talet var Ljungberg direktör och rektor för konsthögskolan i Stockholm, men han har alltid bott i Ljungby där han under många år var en profil med sin målarbod på hjul, som gick att dra för hand och i vilken han kunde stå och måla när vädret bet i. Idag har han och hans fru, konstnären Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (1915-2002), ett eget museum i Ljungby.

Sven Ljungberg var fortfarande aktiv då vi under juli månad 2008 ställde ut hans grafik på Barken galleri och bokstuga i Söderbärke.

 

Själv deltog han inte vid invigningen. Bildena på Sven Ljungberg är från vårt besök hos honom, i samband med att vi hämtade konsten och fick en privat förevisning av hans museum och källarvalv i Ljungby.

Sommaren 2010 avled han.

Interiör från utställningen Litografi Interiör från utställningen Interiör från utställningen Interiör från utställningen Interiör från utställningen Interiör från utställningen Träsnitt Bokomslag med Vilhelnm Mobeg Träsnitt Träsnitt Träsnitt Interiör från utställningen Interiör från utställningen Interiör från utställningen Interiör från utställningen Interiör från utställningen Sven Ljungberg Sven Ljungberg samtalar med Lena Kallenberg om vilka verk som ska med Sven Ljungberg samtalar med Lena Kallenberg om vilka verk som ska med Sven Ljungberg väljer ut verk i sin atelje sin Sven Ljungberg i sin atelje/Museum Ljungbergs fasadmålning i Ljungby