Birgit Ståhl-Nyberg föddes 1928 i Hammerdal, en by sju mil norr om Östersund. Denna utkant i Norrlands inland var en kulturbygd. Skogs- och flottningsarbetarna bildade fackförening. I grannbyn fanns ett Folkets hus och på åsen samlades folk till skådespel, skördefester och politiska möten på Ede Skans, godtemplarnas lokal.
Av föräldrarna fick hon en brevkurs i teckning och målning. Hon jobbade i affären nere på samhället och sparade pengar till utbildningen i Stockholm. 1949 började hon på Otte Skölds målarskola, 1951 fortsatte hon hos Lennart Rodhe på Academie Libre och 1952-58 gick hon på Konstakademien med Ragnar Sandberg som lärare.
Hon hade sin första utställning 1961 och var verksam som konstnär till sin död 1982. Hon var också lärare i teckning och målning vid ABF:s målarskola 1970 och på Teckningslärarinstitutet på Konstfack 1971-82.
1975-77 arbetade hon med utsmyckningen av Akalla tunnelbanestation; först med skisser och förstudier, sedan med penslingen och gjutningen av keramikstyckena på Gustavsbergs porslinsfabrik.
Från det politiska genombrottets årtionden förflyttades Norrlands proletärer till en huvudstad av varuhus och bankpalats. Birgit såg metropolen med deras blick. Som fiskar i ett akvarium flöt människorna kring medan styresmännen räknade cost-benefit på strukturomvandling och ackordsjäkt. Hennes livs verk var de tre gånger sex meter stora keramikmålningarna på bergväggarna i Akalla tunnelbanestation.Hon dog 1982, 53 år gammal, under sin sista utställning på Doktor Glas i Kungsträdgården
Birgit Ståhl-Nyberg hittade typerna – och gjorde dem tydliga i sitt måleri – ÖP
Han berättar om mammas konst P4 Jämtland