«

»

Åsa Kristenson – förlossningsbilder 2009

Åsa Kristenson visar originalbilder ur boken ”All kärleks källa”, med text av barnmorskan och författaren Pia Höjeberg.

I och med att förlossningarna förlades till sjukhusen så lyftes de ut ur sitt sociala och kulturella sammanhang. Ritualerna, som kanaliserade och dämpade rädsla och ångest, förpassades till facket vidskeplighet. En hel kvinnokultur raderades ut. Förlossningskonst blev en medicinsk angelägenhet och mödradödligheten sjönk. Men var det något vi förlorade?

Åsa Kristenson född 1948 är verksam som konstnär och illustratör. Hon har bland annat tillsammans med Majgull Axelsson gjort reportageböckerna ”Dom dödar oss”  – om gatubarn i Latinamerika och ”Dom som inte har” – om nyfattigdomen i Sverige. Samt bildboken ”Vi gick ej namnlöst bort” till dikter av Gunnar Björling.

Senaste separatutställning på Galleri Agueli i Stockholm år 2008 dessförinnan utställningen Mamman p å Mångkulturellt centrum i Fittja.

bild-i-fonstret-och-folk-utanfor asa-kristensen-samtalar-med-besokare sven-johansson-laser-bildforteckning saxspel sax-och-klarinettspel sax-och-klarinettspel-2 per-stymne-birgitta-hojer-och-en-till-vid-vernissagen klarinettspel-framfor-mor-och-barn klarinettspel-1 klarinett klarinett-2 interior med Margareta Ståhl div-folk-bland-andra-marie-louise-wallin-i-soffan-lysnande-pa-presentationen bild-pa-tyg-hangde-pa-verandan